Groenten. We moeten er meer van eten. Slechts 2 tot 5% van de Nederlander haalt de norm voor de aanbevolen 250 gram groente per dag. En nu strooien heel wat voedingsdeskundigen zoals ik nog meer roet in het eten want wij bevelen zelf het dubbele aan. Een onbegonnen zaak? Think twice!
Verhoog de inzet Meer groente eten is hetzelfde als een nieuwe routine aanleren. Het vraagt om een andere mindset. Ander gedrag is in 90 dagen aan te leren, dus wie in deze periode bewust meer groenten in zijn maaltijden verwerkt mag het daarna een automatisme noemen. Nou komt de een van ver als het gaat om het variëren en het bereiden van groente en experimenteert de ander er al vrolijk op los. Dat maakt natuurlijk wel verschil. Maar iedereen kan het (leren) en wellicht geven onderstaande tips je net dat duwtje in de rug. Op naar de 500 (oke, 250) gram! Krachtpatser Laten we beginnen met ons te realiseren waarom groente zo belangrijk voor ons is. Groenten:
Maak het lekker! In dit artikel heb je al een aantal tips gelezen over hoe je meer groenten kunt eten. Maar meer is 1, lekker is 2. Wie elke dag zuchtend en steunend zijn porties groen naar binnen schuift gaat het niet lang volhouden. Het geheim van echt lekkere groente zit 'm in de bereidingswijze en de kruiden en specerijen die je gebruikt. Kale bloemkool in een laagje water gekookt is niet lekker en een zak roerbakgroenten zonder kruiden ook niet. Dus, geef ze een metamorfose die groenten! Kruiden en specerijen Groenten lenen zich uitstekend om flink met kruidenpotjes te strooien, maar niet elk kruid past bij elke groente. Daarnaast ligt het er ook aan binnen welk "thema" je kookt. Wortel kan je bijvoorbeeld uitstekend in een pastasaus verwerken maar ook in een Oosters wokgerecht. Beide vragen andere kruiden. Probeer je groenten eens te marineren zoals je dat met vlees wellicht ook doet. Hieronder een overzichtje van een aantal groenten die nu in het seizoen zijn en de kruiden en specerijen die erbij passen. Courgette Het lekkerst: als soep, rauw door een salade of in plakjes 20 min roosteren in de oven op 180 graden. Oosters: komijn, knoflook, koriander, sojasaus, ketjap, sesamzaad, munt Italiaans: basilicum, oregano, tijm Andere variaties: Als spaghetti door een salade of roerbakgerecht Combineren met: wortel, paprika, zoete aardappel, bloemkool, aubergine, prei, ui Bloemkool Het lekkerst: zonder twijfel: geroosterd uit de oven. Snijd de bloemkool in roosjes, meng met onderstaande kruiden en zet 30 min in de oven op 180 graden. Kruiden & specerijen: kerrie, kurkuma, dille, tijm, nootmuskaat Andere variaties: Bloemkool is herontdekt en leent zich ook als rijst, couscous, pizzabodem en je kunt er zelf pap van maken en broodjes van bakken. Combineren met: bloemkool combineert heel makkelijk dankzij de neutrale smaak Tomaat Het lekkerst: als soep, als basis voor een saus, of rauw door een salade Oosters: ui, knoflook, korianderblaadjes, avocado, komijn, koriander Italiaans: basilicum, oregano, tijm, rozemarijn Nederlands: Bieslook, peterselie Andere variaties: Cherry- of snoeptomaatjes zijn heerlijk als snack met een eitje of wat pesto. Tomaten zijn ook in blik of glas te koop. Ideaal voor een snelle pastasaus of tomatensoep. Ui, knoflook en bovenstaande kruiden erbij, wat water...klaar. Combineren met: wortel, paprika, prei, ui, courgette, aubergine, champignons, knoflook Broccoli Het lekkerst: gestoomd of koken in een dun laagje water. Bereiding in de oven kan ook, maar de groente wordt er wel wat droog van. Oosters: kerrie, kurkuma, knoflook, sojasaus, ketjap, sesamzaad Italiaans: basilicum, oregano, tijm Andere variaties: Van rauwe broccoli kan je in de keukenmachine ook rijst maken. Restjes (rauwe of gekookte) broccoli kan je ook goed in een salade verwerken. Combineren met: wortel, paprika, zoete aardappel, verse peulvruchten, champignons Paprika Het lekkerst: rauw als snack, door een salade en in repen geroosterd uit de oven, 20 min op 180 graden. Kruiden & specerijen: dille, oregano, basilicum, tijm, rozemarijn Andere variaties: Paprika leent zich ook prima om soep van te maken. Bijvoorbeeld een tomaten-paprikasoep met oregano. Combineren met: wortel, paprika, zoete aardappel, bloemkool, aubergine, prei, ui, champignons Zoete aardappel Het lekkerst: geroosterd uit de oven (20 min op 200 graden) of als puree Kruiden & specerijen: rozemarijn, tijm, kurkuma, kerrie, zwarte peper, knoflook, komijn en koriander Andere variaties: Zoete aardappelpuree leent zich ook uitstekend om mee te bakken. wat dacht je van een zoete- aardappel brownie of balletjes? Combineren met: broccoli , koolsoorten of bittere groenten zoals spruitjes, courgette en aubergine. Sla Het lekkerst: als salade of door een smoothie Oosters: Dressing van ketjap, koriander, tahin (sesampasta) sojasaus, munt, en citroensap Frans: Dressing van olijfolie, zongedroogde tomaten, knoflook en zwarte peper Italiaans: Dressing van balsamico, oregano, olijfolie en honing Andere variaties: een smoothie van sla en kokosmelk met fruit zoals banaan, ananas, mango, bessen en aardbeien Combineren met: alle groenten kunnen bij sla Wortel Het lekkerst: roerbakken of 30 min in lange plakken roosteren in de oven op 200 graden.. Zomerworteltjes zijn ook rauw om te smullen! Oosters: komijn, kerrie, kurkuma, knoflook, koriander, sojasaus, ketjap, sesamzaad Italiaans: basilicum, oregano, tijm Andere variaties: smoren in sinaasappelsap en peterselie, dippen in humus of pesto Combineren met: peultjes, sperziebonen, doperwten, bloemkool, broccoli, champignons Dus stof je kruidenkastje af en ontdekt wat je allemaal in de keuken hebt staan. Is er een potje over datum? Geen probleem, alleen de smaak zal iets achteruit zijn gegaan. Verse kruiden zijn lekkerder en sterker van smaak maar ook duurder. Een plantje is in verhouding goedkoper (en het staat leuker op je aanrecht) dan kruiden in een plastic verpakking. Succes en....eet smakelijk! Hier vind je nog meer inspiratie.
0 Comments
Leave a Reply. |
Blogs
All
|