Als geïnteresseerde volg ik zoveel mogelijk nieuws en achtergronden als het gaat om voeding. Geboeid was ik dan ook toen er een programma voorbij kwam waarin een groep zieke mensen zich onderwierpen aan een nieuwe vorm van diëten of eigenlijk; zich een nieuwe lijfstijl lieten aanmeten. Alle deelnemers kampten met overgewicht, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, suikerziekte en ga zo maar door. Een batterij aan medicijnen ging daarmee gepaard. Dappere arts als je op t.v. voor duizenden kijkers een gezonde leefstijl wil bereiken met deze groep in een korte tijd. William Cortvriendt (arts en wetenschapper) deed dat, in samenwerking met een cardioloog, huisarts en voedingspsychologe.
Ik zat nog net niet juichend voor de t.v. toen ik zag dat de roomboter in de koelkast mocht blijven staan en alle (bewerkte) koolhydraten in de vuilnisbak moesten. De deelnemers leerde opnieuw eten en koken. Gewoon dezelfde hoeveelheden die zij gewend waren. Maar met meer natuurlijke vetten en eiwitten en (veel) minder koolhydraten. Dus geen pasta, brood, aardappelen en de afhaalchinees. Wel: room, vis, vlees, eieren, boter, avocado’s, zaden en noten, fruit en massa’s groenten. Eten waarop ons lichaam is afgesteld. Twee deelnemers hadden nog nooit een wortel gesneden dus je snapt; ze kwamen van ver. Vetvrij en caloriearm De eerste resultaten lieten niet lang op zich wachten. Al na drie dagen mocht de eerste deelnemer stoppen met het spuiten van insuline. Zijn bloedsuikers hadden zich pijlsnel gestabiliseerd. En dat na 25 jaar suikerziekte! Geen arts of diëtist die meneer in die jaren daarvoor dit advies had gegeven. Altijd werd hem gezegd om vetvrij en caloriearm te eten. Met als argument dat zijn vernieuwde leefstijl ‘nieuwe inzichten’ zijn. Daar zet ik mijn vraagtekens bij. De voedings- en medicijnindustrie is machtig en houdt het vetvrije en caloriearme dieet graag ‘alive and kicking’. Een lage koolhydraatinname in combinatie met een vet- en eiwitrijk dieet zorgt voor het voorkomen en elimineren van allerlei welvaartsziekten. Wie hier meer over wil weten, lees hieronder verder. Overgewicht en suikerziekte door koolhydraten Koolhydraten geven ons energie en worden in het lichaam puur gebruikt als brandstof. Vooral bewerkte koolhydraten die we snel verteren (suiker en bloemproducten bijvoorbeeld) zorgen voor een hoge suikerspiegel. Insuline wordt aangemaakt om de suikerspiegel te doen dalen. Een pijlsnelle hoge suikerspiegel zorgt voor een te lage suikerspiegel (moe, je komt in een dip). Hierdoor krijg je weer zin in snelle koolhydraten om de boel weer op te krikken. Zo krijg je vaak veel meer calorieën binnen, schommelt je energiepijl gedurende de dag én wordt het overschot aan koolhydraten (glucose) opgeslagen als vet. Het lichaam dat in een constante koolhydraatverbranding verkeerd heeft zo de eigen vetverbranding niet meer nodig. Wanneer dit proces zich jarenlang herhaald raakt de alvleesklier steeds minder gevoelig en de insulinehuishouding in de war Een voorstadium van suikerziekte is geboren. Bij de deelnemers van ‘hoe word je 100?’ heeft dit proces zich tientallen jaren herhaald waardoor zich, in combinatie met weinig sporten en bewegen, overgewicht en suikerziekte heeft ontwikkeld. Koolhydraten en een hoog cholesterol Cholesterol is een type vet wat het lichaam zelf aanmaakt en ontzettend belangrijk is als bouwsteen bij allerlei processen in het lichaam, zoals de hormoonhuishouding en celopbouw. Het LDL (slechte) cholesterol vormt een risicofactor voor hart- en vaatziekten. William Cortvriendt laat in zijn boek met veel (nieuw) wetenschappelijk bewijs zien dat een hoog LDL wordt veroorzaakt door suikers en niet door vet. Hoe zit dat? Suiker bestaat uit glucose en fructose. Fructose is een moeilijk te verteren molecuul en wordt deels afgebroken in de lever. Een overschot aan fructose zorgt voor een overbelaste lever (met kans op leververvetting) die de fructose deels omzet in triglyceriden (vet) en afgeeft aan de bloedbaan. Een hoog gehalte aan triglyceriden zet zich af tegen de aders. Gevolg: een hoog (LDL) cholesterol. Een extra trigger hiervoor zijn het consumeren van transvetten en weinig beweging. Een goede leefstijl voor iedereen? In de laatste aflevering was te zien dat de kilo’s er bij alle deelnemers af waren gevlogen. Maar bovenal zagen ze er veel gezonder en gelukkiger uit. Gezondheidskwaaltjes verdwenen als sneeuw voor de zon en de helft van de medicijnen konden de prullenbak in. Al snel rijst de vraag: is dit een gezonde leefstijl voor iedereen? Koolhydraten, als onbewerkte soort, zijn gezond: volle granen, fruit en groenten. Maar toegegeven is dat wij allemaal teveel bewerkte, snel verteerbare koolhydraten eten en meer dan nodig voor ons is. Brood bij het ontbijt, een Evergreen als tussendoortje, ’s middags eten we weer brood, ’s avonds pasta of aardappelen en later nog wat koekjes of toastjes. Koolhydraten zijn lekker en verslavend. Maar leveren behalve energie weinig of eenzijdige voedingsstoffen. Eiwitten en natuurlijke vetten zijn dé bouwstenen die ons lichaam hard nodig heeft om cellen op te bouwen en te vernieuwen en ons lijf te herstellen. Daarnaast werken vetten en eiwitten vele malen verzadigend, vervullen op langere termijn een uitstekende energiebron, hebben zij geen invloed op je suikerspiegel (resultaat: constante energie) en heb je daardoor minder snacktrek gedurende de dag. Go for Veggies! Daarnaast zijn groenten en fruit hierbij van onmisbaar belang met een scala aan vitamines en mineralen die zorgen dat we ons gezond en fit voelen. Minder koolhydraten, meer goede eiwitten en goede vetten gecombineerd met veel groente en wat fruit dus. En…bewegen! Voor een gezond lijf, dito energie zónder kwaaltjes. Een goede tip die ik ooit heb gekregen is om je maaltijd vanuit een bepaalde groente te plannen en daar de rest omheen te bouwen, in plaats van altijd uit te gaan van een (enorme) koolhydraatbron zoals pasta. Simpele en lekkere trucjes als courgettespaghetti en bloemkoolrijst maakt dit heel gemakkelijk. Samen op naar de 100 Wie meer wil weten over deze leefstijl, inzichten en wetenschappelijke onderbouwing raad ik aan het boek van William Cortvriendt te lezen.
1 Comment
|
Blogs
All
|