Dat vet gezond is en belangrijk voor een evenwichtig voedingspatroon kon je al eerder hier lezen. Maar vet, en dan vooral verzadigd vet, staat in een kwaad daglicht. We eten er liever niet (teveel) van! Vet komt in verschillende gedaantes voor. In deze blog beperk ik mij tot voor vele de bekendste & de beruchtste: verzadigd vet.
Wat is verzadigd vet? Verzadigd heeft vaak een dierlijke oorsprong (denk aan roomboter), maar ook kokosolie en palmolie vallen onder verzadigd vet. Wat alle verzadigde vetten gemeen hebben is dat deze smelten bij warmte en stollen bij koudere temperaturen. Waarom zijn we bang (gemaakt) voor verzadigd vet? Een stukje geschiedenis: In de jaren 50 werd besloten dat de epidemie van hart- en vaatziekten te wijten was aan het eten van te veel verzadigd vet. Dit werd (kort door de bocht) gebaseerd op gebrekkige onderzoeken en politieke besluiten waarvan er nu steeds meer bewijs is dat deze totaal niet kloppen. Zo is uit recent archiefonderzoek gebleken dat de suikerindustrie in de jaren zestig wetenschappers heeft betaald om vet in een slecht daglicht te zetten. Een paar weken geleden in een Volkskrant een artikel over de manier waarop wetenschappers verzadigde vetten als grote boosdoener op de kaart hebben weten te zetten. Dit heeft een enorm effect gehad op wat wij wel en niet in onze mond stoppen. Vetrijke producten werden ontdaan van vet en daarvoor in de plaats volgestopt met suiker en/of zoetstoffen om het toch nog lekker te laten smaken. En zo werden termen als light, 0 % vet, mager, caloriearm in het leven geroepen om consumenten zogenaamd een verstandige keuze te laten maken. Het effect van vetarm eten Wanneer vet inderdaad de boosdoener was, dan mag je verwachten dat het aantal mensen met overgewicht en hart- en vaatziektes inmiddels flink is verminderd. Het tegendeel is waar. Doktoren en wetenschappers zien deze gevallen juist enorm toenemen en de laatste jaren worden er daarom vraagtekens gezet bij het vetvrije dieet. Veel wetenschappers deden (en doen) daarom opnieuw onderzoek naar verzadigd vet en hieruit komt steeds sterker naar voren dat verzadigd vet onterecht in kwaad daglicht is gesteld. Zo lijkt er geen verband te zijn tussen hartkwalen , chronische ziekten en verzadigd vet. Het verband tussen verzadigde vetten en hart- en vaatziekten is dus niet meer onomstotelijk. Het wordt steeds duidelijker dat onze gezondheidsproblemen niet zitten in de verzadigde vetten maar in de hoge (snelle) koolhydraatinname zoals suiker, waarmee onze voeding nu dus vol zit. En pas de laatste jaren worden de gezondheidsrisico’s van suiker mondjesmaat en op kleine schaal breder uitgemeten en als schuldige aangewezen voor al onze gezondheidsproblemen als overgewicht en hart- en vaatziektes. Er zijn zelfs onderzoeken die een stapje verder gaan en bewijs hebben dat het eten van verzadigd vet, bij een koolhydraatarm dieet, juist helpt bij afvallen. De suikerindustrie Het lijkt de omgedraaide wereld wel waarin vet de schuld krijgt van de massa’s snelle koolhydraten die we elke dag in onze mond stoppen. Waarom wordt dit niet aan de grote klok gehangen? De suikerindustrie is groot en machtig en er gaan miljarden in om. Zij heeft groot belang bij o.a. de imagoschade van vet. Want een gefrabiceerd product zonder vet, betekent een product met meer suiker of zoetstoffen. Geld verdienen en geen terrein verliezen is hun grootste doel. Om onze gezondheid gaat het allang niet meer. Het weglobby’en van wetsvoorstellen en het financieren van wetenschappelijk onderzoek zijn aan de orde van de dag. Onlangs heeft Zembla hier een mooie documentaire over gemaakt. Ook in een fragment uit het That Sugar film, geeft een wetenschapper toe geld te ontvangen van Coca-Cola om zijn onderzoek naar suikerschade mee te kunnen financieren. Een pakje roomboter per dag Dus: suiker eruit, vet erin? Helaas is het geen zwart/wit kwestie. Teveel verzadigd vet is natuurlijk niet goed. Maar ook deze blog geeft wederom weer hoe belangrijk het is om je (snelle) koolhydraatinname te beperken en wellicht verzadigd vet een grotere rol te laten spelen. Stof om over na te denken! Het heeft mij meer (stabiele) energie gebracht, ik heb geen last meer van het hele scala aan after breakfast-lunch & dinner dipjes en….ik ben er door afgevallen. Dat was niet helemaal de bedoeling, maar laat dit ook wat zeggen. Naast verzadigd vet is er nog een mooi en heel gezond type vet. Maar er is er ook één waar we met een wijde bocht omheen moeten lopen. In een volgende blog meer over onverzadigde vetten en transvetten. Wie meer wil lezen over de nuancering van verzadigd vet kan ik aanraden om dit artikel te lezen. Hierin staat ook uitgelegd welk type verzadigde vetten onze gezondheid bevordert en welke in minder mate.
0 Comments
Leave a Reply. |
Blogs
All
|