Over de negatieve kanten van vlees eten heb ik al eerder een blog geschreven. Ook de nieuwsberichten laten regelmatig een tegengeluid horen als het gaat om onze vleesconsumptie Zo stond er afgelopen weekend in de krant Trouw dat het reinigen van ons drinkwater te duur wordt vanwege de toenemende hoeveelheid aan meststoffen die in het grondwater terecht komen. Vlees is niet per definitie ongezond en bevat een aantal belangrijke vitamines die we moeilijk(er) uit andere voedingsmiddelen halen zoals vitamine B12 en ijzer. Maar met de talloze barbecues, steakhouses, het onbeperkte spareribs menu en de dagelijkse gehaktbal op ons bord slaan we een beetje door. Vega, vegan & soja Gelukkig zijn er al veel mensen die eens een dagje op de vegatour gaan of zelfs het roer helemaal omgooien en kiezen voor een vegetarisch of veganistisch leven. Maar ook een grote groep wil wel minder vlees eten maar weet niet zo goed hoe. Toegegeven, naast de aardappelen en groenten een biefstukje inruilen voor een vegaburger is niet zo smakelijk. Toch is dit de meest voor de hand liggende keuze wanneer je langs de supermarktschappen wandelt: de vleesvervangers liggen letterlijk naast het vlees. De meeste vleesvervangers lijken gezond maar helaas wordt er veel aan geknutseld. Daarnaast zijn veel van deze producten op basis van (ongefermenteerde) soja. Soja valt onder de peulvruchten en is daarmee een prima vleesvervanger. Maar helaas kleven er, naast voordelen bij matig gebruik, een hoop nadelen aan en is het gezonder om er niet teveel van te eten. In een volgende blog meer over de voor- en nadelen van soja. De drie-eenheid Maar gelukkig kan dat ook anders. Naast het volgen van standaard recepten is er een handige manier om gezond vegetarisch eten gemakkelijk in je dagelijks eetpatroon te verwerken. En dat is door je maaltijden in te delen naar de macronutriënten (de drie-eenheid): koolhydraten, eiwitten en vetten. Ieder evenwichtig bord eten bestaat uit deze drie componenten waarvan het stukje vlees de eiwitten en het stukje vet vertegenwoordigd. In een vorige blog heb ik al een aantal handvatten gegeven om te kiezen voor gezonde koolhydraat- en vetbronnen. Nu gaan we dus kijken hoe we de eiwitbron ''vlees of vis'' kunnen vervangen voor andere gezonde en lekkere alternatieven. Variëren, samenvoegen en experimenten zijn de sleutelwoorden! En zo komen de vegakeuzes er dan uit te zien: Kies uit:
Lupinebonen zijn jarenlang een belangrijke eiwitbron voor mensen geweest. De laatste tijd maakt het een comeback maar het is sporadisch verkrijgbaar. Via web- en natuurwinkels zijn lupineburgers verkrijgbaar. Leuk weetje: wanneer je peulvruchten met een graanbron combineert stijgt het eiwitpercentage dat voor het lichaam goed opneembaar is (biologische beschikbaarheid) met 40% procent! Daarnaast ontstaat er door de combinatie van deze twee voedingsmiddelen een compleet aminozuur (eiwit) wat normaal gesproken alleen in vlees voorkomt.
Inspiratie
0 Comments
Leave a Reply. |
Blogs
All
|