Veel mensen houden (zo nu en dan) van een stukje vlees. Vroeger was het heel normaal om elke dag vlees bij de avondmaaltijd eten, nu doet nog maar 10% van de bevolking dit. Vegetariërs eten vanwege dierenwelzijn of milieuoogpunt helemaal geen vlees en vis. Daarnaast er een nieuwe groep opgestaan die zweeft tussen de carnivoren en de vegetariërs: de zogenaamde flexitariër. Flexitariërs eten wel vlees maar beperken dit tot een paar keer per week of maand en kiezen daarvoor in de plaats voor alternatieven.
Dat we steeds bewuster omgaan met hoeveel vlees we in onze mond stoppen is een groot goed. Want naast dat een biefstukje hartstikke lekker is, hangen er nogal wat nadelen aan de gangbare vleesindustrie:
Mag het een onsje minder zijn? De problemen die we ondervinden in de vleeshouderij zijn ontstaan door het zo laag mogelijk willen houden van de productiekosten (veel vlees op weinig m2) en door de enorme vraag naar vlees in combinatie met de vele monden die in deze wereld gevoed moeten worden. Wat kan je hier zelf aan doen? Het is goed je te realiseren dat wanneer je vaak en/of veel gangbaar vlees eet je bijdraagt aan het in stand houden van de bio-industrie en de klimaatverandering. Minder vlees eten en kiezen voor “dierenvriendelijker” vlees zijn twee mooie opties om iets goed te doen voor deze planeet en voor jezelf! Verdiep je in de vegetarische keuken. Een mooi begin is om te gaan eten bij vrienden of familie die dit (regelmatig) doen. Zo kan je tips, ideeën en recepten uitwisselen. Want een lekkere vegetarische maaltijd gaat verder dan je stukje kip vervangen door een groenteburger. Want eerlijk is eerlijk, dat is gewoon niet lekker! Zie voor alvast wat inspiratie dit recept. Succes verzekerd! Is biologisch beter? Ja en nee. Biologisch vlees kent dezelfde nadelen vanuit milieuoogpunt als gangbaar vlees. De uitstoot van methaan is zelf hoger omdat deze koeien vaker buiten lopen. De vitamines en mineralen in het vlees (zoals vitamine k, d en omega 3 vetten) van grasgevoerde dieren ligt wel vele malen hoger dan dieren die uitsluitend graan gevoerd krijgen. Maar dit hoeft niet te betekenen dat het vlees ook biologisch is. Biologisch gehouden dieren hebben over het algemeen een fijner en langer leven, eten biologisch voer en krijgen alleen medicijnen toegediend wanneer zij ziek zijn. Veel mensen vinden biologisch vlees lekkerder. Maar een biologische boer werkt (onbewust) ook mee aan een aantal dieronvriendelijke praktijken zoals het uitroeien van hanenkuikens. “Diervriendelijker vlees” is te vinden bij een vleesboerderij in de buurt of door te kijken naar het aantal sterren op de verpakking. Het gaat hierbij om ‘Het beter leven keurmerk’ van de Dierenbescherming. Hoe meer sterren, hoe ruimer en natuurlijker de leefomgeving van het dier is geweest. Biologisch vlees heeft altijd drie, het maximale aantal, sterren.
0 Comments
Leave a Reply. |
Blogs
All
|