Advies | Coaching | Foodfotografie & meer
  • Home
  • Over Loof
  • Voedingsadvies
    • Voor wie
    • Werkwijze
    • Consulten
    • Ervaringen
    • Meer lezen
    • Tarieven
  • Foodfotografie
  • meer
    • Recepten
    • Blog
  • Contact
    • Contactgegevens
    • Contactformulier
    • Gratis kennismakingsgesprek

Lees wat je koopt

3/21/2017

0 Reacties

 
Foto
Een beter milieu begint bij jezelf. Maar zo geldt het stiekem ook voor je eet- en leefstijl. Met een extra toevoeging; een beter eetpatroon begint bij de winkel waar jij je boodschappen doet. Daar ligt de sleutel tot succes. Maar op diezelfde plek treffen we ook de valkuilen.
“Maar waar moet ik dan in hemelsnaam beginnen?” Deze vraag krijg ik vaak te horen van mensen in mijn omgeving die wel gezonder willen eten maar door de bomen het bos niet meer zien. En dat is niet gek. Vandaag de dag worden we overladen met informatie over voeding en verstandige keuzes. Het is moeilijk om daar je eigen weg in te vinden.
Wat goed is om in je achterhoofd te houden is dat fabrikanten hun producten aan zoveel mogelijk mensen willen verkopen. Het gaat hen grofweg niet om jouw gezondheid, maar om geld. De gouden tip om mee te beginnen is daarom; lees wat je koopt! Vergeet de schreeuwerige voorkant van een product, kijk altijd naar de achterkant van de verpakking.

Welke tips kunnen je hierbij helpen?
  • Producten zonder etiket zijn sowieso gezond. Denk aan groente en fruit. Een vuistregel daarna is; uitzonderingen daargelaten, hoe korter de ingrediëntenlijst hoe meer voedingswaarde het product heeft. Een handige eyeopener hierbij is dat bij een gezond (natuurlijk)eetpatroon voeding centraal staat, niet vulling. En laten veel fabrikanten in dat laatste nou heel handig in zijn! Het gaat hen niet om kwaliteit maar om kwantiteit; voor zo min mogelijk productiekosten zoveel mogelijk verdienen. En aan al die “vullingen” heeft je lijf niets. Je zal merken dat wanneer je twee dezelfde producten vergelijkt, bijvoorbeeld brood, de langste ingrediëntenlijst de meeste vulstoffen bevat.
  • De ingrediënten binnen een product worden altijd in volgorde van hoeveelheid geplaatst. Een product waar suiker als eerste ingrediënt (hoofdbestanddeel) wordt genoemd heeft vaak een hoger zoetgehalte dan een product waar suiker als laatste in de lijst staat. Maar dit is niet altijd waterdicht. Fabrikanten hebben handige trucjes om ons te laten geloven dat het wel meevalt met de zoetigheid in producten door veel verschillende suikerbenamingen in één product te gebruiken. Probeer deze dus te herkennen. Een handig hulpmiddel hierbij is de Suikerspiekpas.
  • Als je kiest voor tarwe/graanproducten zoek dan naar ‘meel’ of ‘volkorenmeel’ in plaats van ‘bloem’ of ‘zetmeel’ op het etiket. Bloem wordt gemaakt van uitsluitend het binnenste deel van de graankorrel. Volkorenmeel wordt gemaakt van de gehele tarwekorrel. Hierdoor bevat volkorenmeel meer vezels, mineralen en vitamines. Daarnaast zorgen bloemproducten voor een enorme suikerpiek in het lichaam, maar daarover een andere keer meer. Let op: 100 % volkoren producten zijn lichtbruin van kleur. Donkerbruin brood is vaak niet volkoren, maar (deels) gemaakt van bloem en donker gekleurd met mout om het gezond te doen lijken.
  • Maak dezelfde keuze als het gaat om rijst, pasta etc. Zoek de volkoren of zilvervlies variant.
  • Kies zoveel mogelijk voor het hele product. Een sinaasappel eten is beter dan een sinaasappel drinken.
  • Kook! Tomatensoep maken zorgt niet voor een waslijst aan onnodige toevoegingen die wel voorkomen in pak of blik. Je eigen lasagne maken is een betere keuze dan met een maaltijdmix. Lees: zout, suiker en vulstoffen. Heb je zin in vruchtenyoghurt?  Koop dan yoghurt en fruit in plaats van een pak vruchtenyoghurt.
Een volgende keer meer over het maken van gezonde(re) keuzes en alternatieven voor al die lekkere dingen die ons overal toeschreeuwen. Wie een plan b heeft zal niet snel zwichten voor plan a…..
Wil je meer weten over onze weg in de supermarkt en de manier waarop fabrikanten ons beïnvloeden ? Lees dan het boek ‘ de supermarktleugen’ van Jorg Zipprick.

0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Blogs

    Alles
    10 Goedkope Voedingsmiddelen
    10 Voedingstips
    5 Voedingsmythes
    Bloem Vs Meel
    De Voorraadkast
    Eten Met De Seizoenen
    Gezondheidsfabels Deel 1
    Gezondheidsfabels Deel 2
    Granen & Gluten
    Groenten & Kruiden
    Hoe Word Je 100?
    Insuline: De Motor Bij Gewichtsverlies
    Lees Wat Je Koopt
    Melk Goed Voor Elk?
    Ontbijttips
    Onverz Vet En Transvet
    Over Suiker
    Smoothies Gezond?
    Suikervervangers
    Vega Hoe?
    Verzadigd Vet
    Vezels
    Vitamine D
    Vleesminderen
    Waarom Diëten Niet Werkt

    RSS-feed

 HOME |© 2022 ''Loof'' | loofvoeding@gmail.com | tel. 06- 140 26 926 | KvK nr: 69741239 | Gecertificeerd gewichtscoach en voedingsadviseur | Algemene voorwaarden |

Foto's gebruikt onder Creative Commons van wuestenigel, FootMassagez
  • Home
  • Over Loof
  • Voedingsadvies
    • Voor wie
    • Werkwijze
    • Consulten
    • Ervaringen
    • Meer lezen
    • Tarieven
  • Foodfotografie
  • meer
    • Recepten
    • Blog
  • Contact
    • Contactgegevens
    • Contactformulier
    • Gratis kennismakingsgesprek