Gezonde voeding, wat houdt dat in? In deze tijd is het moeilijk om daar antwoord op te vinden. Op elke straathoek treffen we tegenwoordig wel een product aan met de claim 'gezond'. Samen met de stroom aan informatie, meningen en opvattingen maakt het maken van keuzes niet gemakkelijk. Wat is nu een gezond product en wat niet?
De ene voeding is de andere niet Wat als eerste belangrijk is om te weten is dat de ene voeding de andere niet is. Zo zorgen sommige voedingsmiddelen voor energie, andere zorgen voor spieropbouw. Het lichaam maakt onderscheid tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. En tussen vitamines, mineralen en plantenstoffen: zogenaamde fyto-nutriënten. Voeding zorgt ook voor herstelwerkzaamheden of gaat vreemde stoffen te lijf. Dit alles om ervoor te zorgen dat jij in balans bent en je goed voelt. Een gezond lijf houdt in dat je alle bovengenoemde voedingstoffen in de goede hoeveelheden binnenkrijgt. Dit betekent dat wanneer je je fit en vitaal wilt voelen, stoorzenders en lichaamsvreemde stoffen niet dominant aanwezig mogen zijn. Hierdoor creëer je balans in het lichaam en kan de spijsvertering optimaal zijn werk doen. Gezondheid begint in de darmen. Een goede darmwerking is daarnaast ontzettend belangrijk voor een gezond gewicht. Daarnaast voorkomt een gezond en goed werkend spijsveringsstelsel (van mond tot kont) een hoop klachten en kwalen waar veel mensen in de Westerse samenleving last van hebben, zowel lichamelijk als geestelijk. Er wordt steeds meer ontdekt over het feit dat onze darmen als tweede brein functioneren.
Hormonen Naast de spijsvertering is ook een goed werkend hormoonstelsel van cruciaal belang voor een goede gezondheid en een gezond gewicht. Hormonen sturen en reguleren honderden processen in ons lichaam. Hoe we ons voelen, of we ons eten goed kunnen verteren, onze lichaamsbouw, of we het warm of koud hebben, wat onze stemming is, hoe zwaar we zijn, etc. Veel hormonale processen vinden plaats in onze darmen. Onze hormonen hebben dus profijt bij een goede gezondheid en dus een goed werkend darmstelsel. Het mes snijdt aan twee kanten!
Voeding door de jaren heen Maar helaas is in deze tijd een gezond lijf, een goed werkende spijsvertering en een optimale balans in onze hormonen bij veel mensen ver te zoeken. We leven in een tijd met meer chronisch zieken dan ooit. De helft van de Nederlanders kampt met overgewicht en we hebben niet genoeg energie om fit door de dag heen te komen. Het westerse voedingspatroon levert namelijk niet de voedingsstoffen die wij echt nodig hebben. Het bevat vaak wel de stoffen die nodig zijn als brandstof maar niet de goede bouwstoffen en vele andere stoffen om optimaal te functioneren. In de praktijk betekent dit: we eten in verhouding te veel (bewerkte) koolhydraten en verkeerde vetten tegenover weinig goede eiwitten en de juiste vetten. We eten te weinig vezels en missen een scala aan vitaminen en mineralen uit onbewerkte, natuurlijke voedingsmiddelen.
Voedingstoffen die duizenden jaren geleden nog wel in ons eetpatroon voorkwamen. Smaakversterkers en zout bestonden nog niet. We kruidden ons eten zelf. En nu nog steeds gedijt ons lichaam het best op eerlijke voeding: zuiver, niet geraffineerd, zonder bewerkingen en moderne toevoegingen zoals ladingen zout, suiker, transvetten, smaakversterkers, synthetische aroma's, glucose, fructose, kunstmatige zoetstoffen etc. Ons spijsverteringsstelsel heeft geen evolutie ondergaan en werkt nog steeds hetzelfde als duizenden jaren geleden. Het meeste voedsel dat wij als "moderne mens" tot ons nemen wordt door ons lichaam dus gewoonweg niet herkend en is daaropvolgend niet te verwerken als voeding.
Storing in de fabriek Voedingsmiddelen die niet gezond zijnvoor ons lijf of niet (goed) verwerkt kunnen worden, worden niet optimaal afgebroken (zonder allerlei belastende processen) en/of opgenomen door het lichaam. Daarnaast levert het geen voedingsstoffen. Met andere woorden: lege calorieën. Maar wat nog belangrijker is: het verstoort andere stofwisselingsprocessen. Om een voorbeeld te noemen: het mineraal magnesium is betrokken bij meer dan 300 lichaamsprocessen. Veel mensen krijgen te weinig magnesium binnen door onvolwaardige voeding. Dit betekent dat er op 300 plaatsen in onze interne fabriek kleine storinkjes plaatsvinden. Deze merken we in eerste instantie niet op en is voor een korte periode niet erg. Het lichaam is ingenieus en kan prima een tijdje zonder de perfecte aanvoer. Maar wanneer de storing lang aanhoudt, en/of het lichaam op andere gebieden ook niet genoeg goede voedingsstoffen (en wel de verkeerde stoffen) binnenkrijgt kan dit voor serieuze klachten zorgen. Wanneer we deze negeren of we de oorzaak niet kunnen achterhalen kan dit eindigen met allerlei ongemakken, kwalen en zelfs ziekte als gevolg.
De machtige industrie Hoe is het zo gekomen dat we ons niet met de juiste voedingsmiddelen voeden? Moeten we onszelf daar de schuld van geven? Gezonde en verstandige keuzes maken is niet gemakkelijk en weerstand bieden aan ongezonde voeding des te moeilijker. 80% van de producten in de supermarkt bestaat uit bewerkt voedsel. Er gaan miljarden om in de suikerindustrie. Voorstellen om de volksgezondheid te verbeteren worden door de mannen en vrouwen hierachter weg gelobbyd. Er worden uitvoerige studies gedaan naar de dooreetfactor: precieze percentages suiker, vet en zout waardoor we niet kunnen stoppen met eten. Fabrikanten nemen deze informatie gretig toch zich en verwerken het in hun product. Grote voedselbedrijven sponsoren onderzoek naar de gezondheidseffecten van suiker en zoetstoffen op overgewicht en welvaartsziekten. Hoe betrouwbaar zijn deze resultaten nog? En zo zijn er nog tal van voorbeelden waarin het ons (indirect) moeilijk wordt gemaakt om verstandige en echt gezonde keuzes te maken. Gezondheid en ziektepreventie zou bij alle instanties op nummer 1 moeten staan, maar helaas gaat het vooral om geld, zoveel mogelijk winst maken, pappen en nat houden.
Het roer om Gelukkig kunnen we het heft in eigen handen nemen en onze gezondheid voorop stellen. Dit is voor sommigen een drastische wending. Dat dit niet vanzelf gaat staat buiten kijf. Anders (leren) eten is niet gemakkelijk. Denk aan sociale druk, gewoontevorming en allerlei verleidingen die op de loer liggen. Maar wie volwaardig, gezond en lekker eet zal zien dat ook verleidingen steeds beter kunnen worden weerstaan. Simpelweg omdat het lijf krijgt wat het nodigt heeft en....wat het verdient! Geef jezelf een cadeau waar jouw lijf je de rest van je leven dankbaar voor zal zijn!