Het is juni en dat betekent tuinbonentijd! Niet iedereen heeft prettige herinnering aan deze kleine ronde boontjes. Oude tuinbonen zijn dan ook een stuk minder lekker dan verse. En te lang koken doet dit boontje geen goed.
Je herkent een verse tuinboon aan de stevige schil die je niet makkelijk indrukt. De randen moeten een beetje bobbelig zijn, je ziet als het ware de contouren van de boontjes. De tuinbonentijd is nu, dus grote kans dat je alleen verse exemplaren tegen het lijf loopt. Tuinbonen houden van verstoppertje spelen, want de boontjes houden zich verborgen in een lange dikke peul. Met dit omhulsel doe je eigenlijk niks. Van een handje tuinbonen houd je dus weinig over. Reken daarom ook ongeveer 750 gram tuinbonen voor 1 persoon. Naast verstoppertje spelen houdt de tuinboon wel van wat luxe, want de binnenkant van de peulen zijn bekleed met een heerlijk zacht laagje. Daar liggen de boontjes, keurig naast elkaar te wachten om gedopt te worden. Dat kost even tijd, toegegeven. Dubbeldoppen is alleen nodig bij wat oudere tuinbonen. Bij verse hoef je alleen de peul eraf te halen. Jonge tuinbonen hoef je maar kort te koken, in vijf minuutjes zijn ze gaar. Dus al dat dopwerk heb je in tijd weer snel terugverdiend! Deze salade leent zich uitstekend om tuinbonen in te verwerken. Lekker op een zomerse dag! Na het koken kan de salade zowel warm als koud gegeten worden. Ingrediënten voor 2 personen 500 gram zoete of gewone aardappelen (of een mix) 1,5 kilo (ongedopte) tuinbonen Kropsla of gemengde sla naar keuze 4 eieren (zelfgemaakte) pesto 1 bakje tuinkers Olijfolie Bereiding Snijd de aardappel in grove stukken (schillen hoeft niet) en kook gaar. Bereiding in de oven kan ook. Zoete aardappelen hebben een kortere kooktijd dan gewone aardappelen. Dop ondertussen de tuinbonen en kook de eieren 7-8 minuten. Kook de tuinbonen, wanneer jong en vers, ongeveer 5 minuten in een dun laag water. Giet de aardappelen en tuinbonen af. Laat de eieren even schrikken, pel en snijd in vieren. Verdeel de salade over twee borden. Leg de aardappelen erop, gevolgd door de tuinbonen, de partjes ei, de tuinkers en als laatste wat klodders pesto en eventueel een scheutje olijfolie naar smaak. Eet smakelijk!
1 Comment
|
Categorieën
All
|