Brood, daar zit wat in! Nou dat klopt. Vooral fabrieksbroden, die grotendeels in supermarkt worden verkocht, worden extra lekker of smeuïg gemaakt met allerlei toevoegingen. zoals plantaardige oliën, extra gluten, een vorm van suiker (zoals maltodextrine), broodverbetermiddel, rijsverbetermiddel...... Maar wat een echt verbetermiddel voor brood zou zijn is het weglaten van zoveel mogelijk ingrediënten. Dan houd je meel, gist, zout en water over. En dat is alles wat brood nodig heeft. Gelukkig zijn er nog ook broden te kopen die voldoen aan dat ingrediëntenlijstje, al is het wel even zoeken. Veel mensen eten tegenwoordig minder of geen brood vanwege uiteenlopende redenen.Toch blijft brood een dingetje. We vinden het heerlijk en het is zo lekker makkelijk. Een boterham smeren kost weinig tijd en je neemt ze overal gemakkelijk mee naar toe. Het recept van dit brood heeft het allemaal. Het is gezond én makkelijk. Zonder gluten, geen onnodige ingrediënten, super vullend en voedzaam. Meteen uit de oven het lekkerst, maar in een afgesloten broodtrommel of doos binnen twee dagen opeten. Of in plakjes invriezen, dat kan natuurlijk ook. Wanneer je het brood 100% glutenvrij wil maken kies dan voor gecertificeerde, glutenvrije haver. Haver is van nature glutenvrij maar komt tijdens het verwerkingsproces mogelijk in aanraking met glutenbevattend graan. Havermeel maak je gemakkelijk door havermout of havervlokken kort in een keukenmachine te laten draaien. Ingrediënten
200 gram boekweitmeel 150 gram havermeel- of rijstmeel. 2 el kokosolie 2 eieren 3 el sesamzaad 2 el (wijnsteenzuur)bakpoeder 300 ml water 1 tl curcuma of kerriepoeder Zout naar smaak Een kleine cakevorm/bakblik (ongeveer 20 cm) Bakpapier Aan de slag! Meng alle ingrediënten met elkaar in een (beslag)kom. Smelt de koksolie en voeg deze toe. Roer met een spatel goed door tot er een stevig, maar wel schenkbaar deeg ontstaat. Bekleed de bakvorm met bakpapier. Giet het deeg in de bakvorm en laat afdekt staan op een warme plaats. Hoe langer hoe beter. Wanneer je weinig tijd hebt, kan het brood ook meteen in de oven. Het wordt dan wel wat steviger. Hoe langer het brood heeft kunnen staan, hoe luchtiger het wordt. Een uur of vier is ideaal. Snijd vervolgens een oppervlakkige snee in het brood, zodat het kan barsten. Zet het brood in een (niet voorverwarmde) oven en bak het brood gaar in ongeveer 45 minuten op 200 graden. Kijk halverwege even hoe donker het brood wordt en draai zonnodig de temperratuur terug naar 180 graden.
0 Comments
Leave a Reply. |
Categorieën
All
|