Pizza! I’m lovin’it! En wie niet? We weten allemaal dat zo’n doorsnee pizza niet de meest gezonde keuze is. Moet dat anders? Het kan wel! Zeker als je zin hebt in een heerlijke, gezonde(re) variant die je binnen no-time op tafel zet. Hoe doe je dat?
De bodem De standaard bodems in de koeling en vriezer zijn vaak op basis van bloem en dat is verre van gezond. Je kan de bodem zelf maken van volkorenmeel of bij een natuurwinkel kant en klare bodems kopen van volkoren/ of speltmeel. Wie all the way wil gaan (en wat hobbykookbloed in zich heeft stromen) maakt een pizzabodem van bloemkool. Zo krijg je ongemerkt een lading aan groenten binnen. Ik heb het een aantal keer geprobeerd en ze zijn echt lekker! Maar….een ultiem knapperige variant is nog niet gelukt. Ik blijf proberen. Op Google vind je in ieder geval 1001 recepten. Tomatensaus Geen pizza zonder tomatensaus! Voor de doe het zelvers; maak hem zelf. Maar het kan ook gemakkelijker door simpelweg een potje (geconcentreerd) tomatenpuree te kopen. De toppings Nu kan je helemaal los en hier valt de groentewinst te behalen! Wat vind je lekker? Het is gemakkelijk om (ook) te grijpen naar ham of salami, maar probeer het eens zonder. Je zal merken dat je het niet eens mist. En zo wel, dan voeg je het de volgende keer alsnog toe. Kaas De kaas is natuurlijk het beruchtste van de pizza. Maar als je ‘m zelf maakt heb je ook dat in de hand! Het probleem van de kant-en-klare pizza is dat de kaas nauwelijks iets met kaas te maken heeft. Om de productiekosten laag te houden bestaat de kaas vaak voor het grootste gedeelte uit zetmeel. Dit geldt overigens vaak ook voor standaard zakjes geraspte kaas. Zetmeel kunnen we scharen in het rijtje met de bloem. Zelf (boeren)kaas toevoegen is dus al een voordeel, maar je kunt ook kiezen voor mozzarella of geitenkaas. Kruiden Kant en klare pizza’s zijn vaak al gekruid, maar bevatten vooral veel zout en jawel…ook suiker. Je eigen homebaked pizza heeft dus nog wel wat pit nodig. Denk aan zwarte peper, italiaanse kruiden, knoflook(poeder), cayennepeper etc. Een goed gekruide pizza heeft geen zout nodig. Gedroogde kruiden bak je mee in de oven (verstooi ze over/door je tomatensaus), verse kruiden voeg je na de baktijd toe over je pizza. Pizza met rode ui en mozzarella Men neme voor twee pizza’s: 2 kant en klare volkoren pizza bodems (bijvoorbeeld van La Bio Idea) 1 potje (geconcentreerd) tomatenpuree (125 ml) 2 rode uien 1,5 bol (buffel)mozzarella 1 handje verse basilicumblaadjes 1 teen knoflook 2 tl gedroogde oregano Paar snufjes zwarte peper 2 el olijfolie Optioneel: 1 tl cayennepeper 50 gram rucola Een alltime favoriet! Verwarm je oven voor op 200 graden (hetelucht, als je de pizza’s tegelijkertijd in de oven schuift). Smeer de pizza’s in met een eetlepel olijfolie. Verdeel daarna de tomatenpuree er over. Dit gaat het beste met een kwastje of de bolle kant van een lepel. Zorg dat de pizza goed bedekt is, maar laat de randjes vrij. Bestrooi nu elke pizza met één tl oregano en een 1/2 uitgeperste knoflookteen. Wie van pittig houdt, strooit er nog een halve theelepel cayennepeper overheen. Snijd de uien in ringen en de mozzarella in dunne plakken. Verdeel deze over de pizza. Bestrooi als laatste met zwarte peper. Zet de pizza’s op een bakplaat met bakpapier ongeveer 10 minuten in de oven, houd ze wel even de gaten. Wanneer de pizza’s klaar zijn strooi je de basilicumblaadjes erover. De liefhebber bedekt zijn pizza daarna nog met een flinke hand (gesneden) rucola. Om aan je groentetarget te komen eet je er een lekkere groene salade bij met tomaat en olijven. Buon appetito!
0 Comments
Leave a Reply. |
Categorieën
All
|