Advies | Coaching | Foodfotografie & meer
  • Home
  • Over Loof
  • Voedingsadvies
    • Voor wie
    • Werkwijze
    • Consulten
    • Ervaringen
    • Meer lezen
    • Tarieven
  • Foodfotografie
  • meer
    • Receptontwikkeling
    • Artikelen
  • Contact
    • Contactgegevens
    • Contactformulier
    • Gratis kennismakingsgesprek

Kruidnoten

11/27/2017

0 Comments

 
Foto
Het heerlijk avond is al bijna daar,  dus daarom vandaag een recept om de aankomende decembermaand toch redelijk gezond door te komen. In deze periode doen weinig mensen aan de lijn of aan gezond(er) eten. Dat is niet zo gek, want tegen al die verleidingen is het ontzettend moeilijk weerstand bieden. De speculaas met sinterklaas, de kerstkransjes en het 6-gangen diner tijdens kerst en een oliebol of 1,2,3 (of 8?) tijdens oud- en nieuw. Wist je trouwens dat we gemiddeld 1 kilo pepernoten per persoon, per jaar eten?
Niet verwonderlijk dat we massaal aan het diëten slaan in januari. December en januari zijn echte jojo-maanden welke niet bevorderlijk zijn voor onze gezondheid. Wie het dit jaar anders wil, maar toch wil blijven genieten, zet al een flinke stap in de goede richting door zelf de keuken in te duiken.
Een voorbeeld is dit kruidnotenrecept. Echt gezond wil ik het niet noemen, maar laat dat nu niet de pret drukken. Tien keer voedzamer dan de gangbare pepernoot zijn ze in ieder geval wel.
En laten we eerlijk zijn: alles wat uit eigen keuken (lees: oven) komt is toch sowieso veel lekkerder?
Een leuk recept om met de kinderen te maken, je partner of de buurvrouw. Tijdens het balletjes draaien spreek je de dag door of filosofeer je samen over belangrijke levensvragen. Best therapeutisch, die kruidnootjes!

Dit heb je nodig voor een flinke bakplaat vol
150 gram dadels
250 gram volkoren spelt- of boekweitmeel (of een combinatie hiervan)
2 tl bakpoeder
50 gram kokosolie
2 el speculaas- of koekkruiden
Flinke snuf zout

Optioneel:
Wat vanille
Cacao nibs

Overig:
Een keukenmachine met een goede motor

Zo doe je het:
Week de dadels ongeveer 15 min een warm water tot ze goed zacht zijn. Voeg ze toe in de keukenmachine (bewaar het water)  samen met de (gesmolten) kokosolie, speculaaskruiden, zout en bakpoeder (en eventueel de vanille) en laat draaien tot een egele pasta. Voeg het meel beetje bij beetje toe en stop tot er een stevige bal ontstaat. Blijft het deeg kruimelig, voeg dan wat van het overgehouden dadelvocht toe. Kneed er na afloop eventueel nog wat cacaco nibs door.
Draai kleine balletjes, ter grootte van een flinke knikker, van het deeg en druk plat. Bak in een voorverwarmde oven van 180 graden in 20 a 25 min goudbruin. Let op: kruidnootjes hebben de neiging om snel te verbranden, vooral de onderkant. In 2 min kan het gedaan zijn. Blijf dus na 20 min bij de oven en houd ze in de gaten.
Haal de bakplaat uit de oven en laat afkoelen. De pepernoten zijn een paar dagen houdbaar in een afgesloten pot.
0 Comments



Leave a Reply.

    Categorieën

    All
    Aalbessen-wortelcake
    Aardbeien Met Dip
    Appeltaart In Een Kommetje
    Bananenbrood
    Bananenijs
    Bataatballetjes
    Bietenhummus
    Bleekselderij Comeback
    Boekweit-haverbroodje
    Boerenkoolsmoothie
    Bonbons
    Brokchoc
    Cashew-choco Cookies
    Chocolademousse
    Courgettesoep Met Munt En Kokos
    Dadeltoast Met Makreel
    De Betere Brownie
    Falafelwraps Met Spitskool En Bietjes
    Green Ice-tea
    Herfstige Cake
    Homebaked Pizza
    Koffiemuffins
    Kruidnoten
    Meer Met Groenten!
    Mexicaanse Bonenschotel
    Ontbijtcake
    Pannenkoek Anders
    Pompoensoep
    Raapstelenstamppot
    Rabarberontbijt
    Rösti Van Pastinaak
    Rozijn-amandelkoekjes
    Snelle Apple Crumble
    Spirelli Salade
    Tuinbonensalade
    Venkelsalade
    Zelfgemaakte Wraps
    Zelfgemaakte Wraps 2
    Zoete Aardappel- Chocoladetaart

    RSS Feed

 HOME |© 2022 ''Loof'' | loofvoeding@gmail.com | tel. 06- 140 26 926 | KvK nr: 69741239 | Gecertificeerd gewichtscoach en voedingsadviseur | Algemene voorwaarden |

Photos used under Creative Commons from wuestenigel, wuestenigel, Simeon Berg, Luciano Belviso, yourbestdigs, HealthyFlax
  • Home
  • Over Loof
  • Voedingsadvies
    • Voor wie
    • Werkwijze
    • Consulten
    • Ervaringen
    • Meer lezen
    • Tarieven
  • Foodfotografie
  • meer
    • Receptontwikkeling
    • Artikelen
  • Contact
    • Contactgegevens
    • Contactformulier
    • Gratis kennismakingsgesprek