Het heerlijk avond is al bijna daar, dus daarom vandaag een recept om de aankomende decembermaand toch redelijk gezond door te komen. In deze periode doen weinig mensen aan de lijn of aan gezond(er) eten. Dat is niet zo gek, want tegen al die verleidingen is het ontzettend moeilijk weerstand bieden. De speculaas met sinterklaas, de kerstkransjes en het 6-gangen diner tijdens kerst en een oliebol of 1,2,3 (of 8?) tijdens oud- en nieuw. Wist je trouwens dat we gemiddeld 1 kilo pepernoten per persoon, per jaar eten?
Niet verwonderlijk dat we massaal aan het diëten slaan in januari. December en januari zijn echte jojo-maanden welke niet bevorderlijk zijn voor onze gezondheid. Wie het dit jaar anders wil, maar toch wil blijven genieten, zet al een flinke stap in de goede richting door zelf de keuken in te duiken. Een voorbeeld is dit kruidnotenrecept. Echt gezond wil ik het niet noemen, maar laat dat nu niet de pret drukken. Tien keer voedzamer dan de gangbare pepernoot zijn ze in ieder geval wel. En laten we eerlijk zijn: alles wat uit eigen keuken (lees: oven) komt is toch sowieso veel lekkerder? Een leuk recept om met de kinderen te maken, je partner of de buurvrouw. Tijdens het balletjes draaien spreek je de dag door of filosofeer je samen over belangrijke levensvragen. Best therapeutisch, die kruidnootjes! Dit heb je nodig voor een flinke bakplaat vol 150 gram dadels 250 gram volkoren spelt- of boekweitmeel (of een combinatie hiervan) 2 tl bakpoeder 50 gram kokosolie 2 el speculaas- of koekkruiden Flinke snuf zout Optioneel: Wat vanille Cacao nibs Overig: Een keukenmachine met een goede motor Zo doe je het: Week de dadels ongeveer 15 min een warm water tot ze goed zacht zijn. Voeg ze toe in de keukenmachine (bewaar het water) samen met de (gesmolten) kokosolie, speculaaskruiden, zout en bakpoeder (en eventueel de vanille) en laat draaien tot een egele pasta. Voeg het meel beetje bij beetje toe en stop tot er een stevige bal ontstaat. Blijft het deeg kruimelig, voeg dan wat van het overgehouden dadelvocht toe. Kneed er na afloop eventueel nog wat cacaco nibs door. Draai kleine balletjes, ter grootte van een flinke knikker, van het deeg en druk plat. Bak in een voorverwarmde oven van 180 graden in 20 a 25 min goudbruin. Let op: kruidnootjes hebben de neiging om snel te verbranden, vooral de onderkant. In 2 min kan het gedaan zijn. Blijf dus na 20 min bij de oven en houd ze in de gaten. Haal de bakplaat uit de oven en laat afkoelen. De pepernoten zijn een paar dagen houdbaar in een afgesloten pot.
0 Comments
Leave a Reply. |
Categorieën
All
|