De maand september is aangebroken. Worden we getrakteerd op een mooie nazomer of gaan we met rasse schreden richting herfst? Het is nog even afwachten. Vandaag komt de regen in ieder geval met bakken uit de hemel. Ideaal weer om de keuken in te duiken en deze heerlijke cake te bakken. Typisch seizoens-grensgevalletje. Gebruik aalbessen en bospeen voor een zomerse taart en cranberries en winterwortel voor een winterse variant. Ik heb gekozen voor de eerste. Zondag vertrekken we voor drie weken naar Corsica en dus negeer ik de regen en de wind en kom ik maar al te graag in zomerse sferen!
Tot over drie weken! Ingredienten voor één cake 200 gram wortels + extra voor garnering 180 gram speltmeel 125 ml (plantaardige) melk + wat extra 60 ml gesmolten kokosolie 1 ei 2 tl vanille essence of het merg van een half vanillestokje 80-90 ml ahornsiroop 50 gram havermout 1 el kaneel 1 tl gemberpoeder 2 flinke tl bakpoeder 80 gram aalbessen of cranberries Snufje zout Overig: Kleine springvorm of brownieblik Bereiding: Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de kokosolie in een steelpannetje. Haal het pannetje van het vuur en roer de vanille door de kokosolie. (ruik!) Rasp de wortelen grof. Voeg de ahornsiroop, het ei en het kokosolie-mengsel toe en roer goed door elkaar. Voeg de speltmeel, alle specerijen, zout en havermout toe en roer nogmaals. Vet een bakblik of springvorm in met kokosolie. Voeg als laatste het bakpoeder en de aalbessen of cranberries toe. Wanneer het deeg wat droog blijft, doe er dan nog een scheut rijstmelk bij. Niet teveel, want in de oven geven de wortels en het fruit vocht af. Verdeel het beslag over het bakblik en zet voor 45 min in de oven. Controleer na die tijd of een prikker droog uit het deeg komt, dan is de cake gaar. Laat de cake 10 min in het bakblik staan en laat daarna afkoelen op een rooster. Garneer de cake met slierten wortel uit een spiraalsnijder voor een mooi effect!
0 Comments
Leave a Reply. |
Categorieën
All
|